Sunday, January 23, 2011

TeaCheR T0 bE

Selamat malam evryone...sihat tak kengkawn?? 


Malam yg dingin dibawah sinaran lampu bilik yg silau ne...sya bosan-bosan tetiba ja muncul satu rasa dan keinginan untuk mempost somtinkk kat blog i ne...(^_^)

kengkawan perasan tak dalam bnyk2 pekerjaan kenapa guru antara pekerjaan yng paling diminati dalam kalangan anak2 Malaysia. Kenapa ek?? senang ja jawapan dia..tepuk hati tanya diri...huhu. Ne.. berdasarkan pada hemah sya la kan...sebagai org yg beragama ISLAM tak dinafikan why teacher menjadi pilihan kebnykan drpd kita sebagai pekerjaan. Sebab Guru merupakn satu-satunya kerjaya yang balance. Kenapa i ckp mcm tue..?? kerjaya guru menjanjikan kemuliaan "dunia dan akhirat" Insya Allah jika kita jujur dan tulus dengan niat kita sebagai seorg guru. Guru jauh daripada virus2 rahsua, penyelewengan dan mcm2 lagi. Tittle "guru" tue jg murni sebenarnya guru means pendidik iaitu org yng akan membentuk personaliti seseorg dengan berbekalkn ilmu didada. Selagi seorg guru mengajarkan ilmunya kepada org lain selagi itulah pahala datang kepadanya. Hebatkan kerjaya guru?? 

Hmm..jujurlah, dulu cita-cita sya bukanlah ingin menjadi seorg guru. Sya tak minat sebenarnya nak jadi guru. masa zaman sekolah dulu saya minat gila dgn kerjaya akauntan. tapi, bukn rezeki sya..ingat masa form 6 nak sambung amek akaun sygnya kat sekolah sya tue form 6 tak menawarkan subjek akaun.Cedey ne babe.... Tapi sya tak putus asa kat situ, sya go on study until la sya berjaya masuk universiti...syukur Alhamdulillah.Time wat apply U tue, sya cuba2 ja mohon pendidikan. Tapi tak tau lak berjaya. Then sya pegi ujian MEDSi pun berjaya..huhu..dapat panggilan temuduga...haaa..pun berjaya jg..masuk la sya Ke Universiti Pendidikan Sultan Idris dengn Ijazah Sarjana Muda Pendidikan. Cant believe it?? jauhhh sya melencong. mula2 sya tak yakin akan jadi seorg guru koz sya tak minat bebenar. Aduhhh penin..penin...tapi sya go on gak..study mcm biasa...masuk kuliah balik kuliah..wat asimen. then,,ntah kenapa bila dah lama2 sya dalam bidang saya ne timbul rasa minat lak..haaa sudahhh khianat nee hihihi. Sya pon tak sedar ntah sejak bila sya minat nak jadi guru..mybe sebab persekitaran kot...yela setiap hari sya dihumbani dengan personaliti guru mana taknya berlaku kecelaruan identiti...ehehe.totally i like it.

But, i never regret it... im so proud to be a teacher. Mungkin Allah sudah menentukan segala-galanya untuk sya. Rosalin Binti Yahya akan menjadi seorg GURU. Tak sabar rasa nak masuk sekolah dan mengajar budak2. kita memberikan ilmu yang ada pada kita adalah satu kepuasan yang tak dapat nak ditafsirkan. Then ilmu itu akan digunakan sampai bila2 oleh pelajar2 kita...hmmm..sooo touching kan...(T_T). So,, now a day i am a TEACHER in da future. Dat is for sure. Kerana seorg guru adanya sultan, kerana seorg guru adanya perdana menteri yg berjaya, kerana seorg guru adanya arkitek dan kerana seorg guru adanya peguam yang bijaksana. See betapa besarnya sumbangan seorg guru kepada kita. Adanya sya hari ini di Universiti jga adalah kerana guruku yang mendidik sya dulu. Sampai sekarang sya tak pena lupa pada guru-guru sya yang pernah mengajar dan mendidik sya. Terima kasih Cikgu-cikgu...(^_^)

Kemuliaan manusia terletak pada ilmunya begitula juga kemuliaan seorg guru terletak pada ilmu yang diajarkannya...Allahualam...Wassalam..
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...