Tuesday, May 3, 2011

BoLehKah LeLaki & WaniTa jaDi KaWan Baik...?????

Assalamualaikum and Selamat Malam...Okay Kengkawan,,
Persahabatan memang tidak mengenal Jantina. Yes, its true. Wanita dan Lelaki boleh menjadi sahabat yang baik malah boleh mendorong kepada kejayaan. But, hubungan akrab ini haruslah ditangani dengan bijak kerana secara jujurnya ia boleh menimbulkan perasaan Cemburu, resah dan macam-macam lagilah. Ada batasan-batasan yang perlu Lelaki dan Wanita tau apabila terlibat dalam hubungan persahabatan yang berbeza jantina. Lets take a Look......(^_^)



Harus Bertatasusila dan Batasan???
Yes...of coz !! Lelaki dan Wanita haruslah lebih arif akan batasan-batasan istilah "Kawan". By The Way, dalam masyarakat kita Malaysia adalah salah sekiranya lelaki dan wanita itu berkawan rapat. Mentality ini memang benar. Pernah dengar tak istilah "Kawan rampas Makwe/Pakwe ?? Well itu memang berlaku. Istilah "rapat" itu haruslah tidak disalah gunakan sehinggakan kawan rapat menyamai Ranking Buah hati. I mean kita kongsi segala-galanya dengan kawan rapat seperti mana kita kongsi dengan Buah hati or isteri. Kadang, ada yang lebih selesa untuk berkongsi dengan kawan rapat lain jantina berbanding Kekasih. SALAH !!! di situlah silapnya kita.

Perlu Berlandaskan Kejujuran ??
Kita haruslah jujur dengan pasangan kita...YES...benda ni penting agar pasangan kita tidak cemburu buta dan mentafsirkan yang bukan-bukan. Right?? Kita harus menjelaskan sebaik mungkin kepada pasangan kita mengenai Hubungan yang dbina. Remember..jangan melebih-lebihkan kawan rapat lain jantina daripada Buah Hati...its mean lebih apreciate friends more then ur love. jadi tak mustahil lah kan timbulnya cemburu. Kalau boleh, jangan kerap keluar berdua-dua dengan kawan rapat lain jantina, having fun, chating and sama waktu dengan ya...Kita harus faham...siapa yang perlu kita utamakan dan siapa yang lebih penting dalam hidup kita. Kawan boleh dicari beribu-ribu..But True Love...TIDAK...

0rait...harap entry ini akan memberi kita sedikit sebanyak info yang berguna... Any Way...berkawan itu boleh tidak salah, tapi janganlah sampai menyimpan hati dan IN LOVE wif ur friends pulak....itu kes curang namanya... okay..May ALLAH Bless Us...aminnn...(^_^)




SesunGGuhnYa ALLAH SWT MaHa PengaMpun Lagi MaHa Penyayang (^_^)

Assalamualaikum kengkaWan..... Walaupun kita telah banyak melakukan dosa..namun janganlah lupa dan sombong untuk meminta Ampun ke pada Yang Maha Esa...., sesungguhya DIA Maha Pengampun ke atas hambanya yang sedar akan kesilapan mereka.....InsyaALLAH...Jom kita amalkan doa ini dalam kehidupan harian kita...(^_^)



Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

Demi Allah, sesungguhnya aku meminta ampun dan bertaubat kepadaNya setiap hari lebih dari 70 kali.

Sabdanya yang bermaksud:


Wahai manusia, Bertaubatlah kamu kepada Allah! Sesungguhnya Aku bertaubat kepadaNya setiap hari 100 kali.

Sabdanya yang bermaksud: "Sesiapa yang membaca:

Maksudya:


Aku minta ampun daripada Allah yang tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain daripadaNya, yang hidup dan yang menguruskan makhlukNya dan aku bertaubat kepadaNya.

nescaya Allah ampunkan dosanya sekalipun dia telah lari dari medan peperangan”.



Sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud:


Waktu yang paling hampir antara Tuhan dengan hambanya ialah pada akhir malam. Kalau kamu mampu untuk berzikir kepada Allah pada waktu itu hendaklah kamu lakukan.

Sabdanya yang bermaksud:


Keadaan yang paling hampir antara seorang hamba dengan Tuhannya ialah sewaktu dia sujud. Maka perbanyakkan doa pada waktu itu.

Sabdanya yang bermaksud:


Sesungguhnya hatiku lupa (tidak ingat kepada Allah) dan sesungguhnya aku meminta ampun daripada Allah setiap hari 100 kali.
Semoga Kita akan mendapat keredhaan-Nya..... (^_^)


Jom....Jom..KitA SeLawaT ke Atas JunJUngan NaBi MuhammaD SAW (^_^)

Jom KengKawan Kita BerselaWat Ke atas Nabi Selepas Membawa Tasyahud......(^_^).. first of all..saye just copy this entry from someone Blog....



Maksudnya:


"Ya Allah selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarga Baginda seperti Engkau kurniakan kepada Nabi Ibrahim dan keluarganya. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Terpuji dan Yang Maha Mulia. Ya Allah, berkatilah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarga Baginda seperti telah yang Engkau berkati ke atas Nabi Ibrahim dan keluarganya. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Terpuji dan Yang Maha Mulia".


oKay Then...seLamat beramal yee kengkawan..... May Allah Bless Us...aaMinnn..(^_^)



Monday, May 2, 2011

BaGaimaNa caRa GurlzFriend LebiH TeRpikaT...(^_^)

O.k Guyz...jangan bergembira sekiranya anda sudah memililki Buah Hati. Some How,,manusia memang disifatkan "berubah-ubah". Jadi..peranan lelaki pon penting agar hubungan yang terjalin lebih kekal lama dan gembira. Right??? Wanita penuh dengan sifat emosional yang mengada-ngada. Kadaang They can Think datz she'z boyFriend dah tak sayang..cinta dan bla..blaaa..... O.k..!! Untuk mengatasi masalah nie...Guyz Shud Do Diz....Take a Look.....(^_^)

True Love had Never Reason

1. Berbual Dengan Penuh Makna
Ada pasangan yang sanggup bergayut sepanjang malam untuk memberi tahu bahawa diri mampu jadi pengubat kesunyian. But somehow,,masa berbual yang panjang sebenarnya tidak penting untuk memikat hati wanita. Apa yang lebih utama adalah perbualan yang penuh makna walaupun hanya memakan masa 5 minit.

2. Bagi Kata-Kata Pujian
Memuji adalah satu cara menambat hati pasangan. So000,, but those Guyz out there rajin-rajinlah memuji pasangan dan mengembirakannya. Tapi jangan memuji yang terlampau dan ketara penipuannya. No use kot. Jika anda selalu memujinya itu akan lebih membuat hati si dia lebih tertawan dan dia akan menyenangi anda.

3. Luangkan Masa Yang Berkualiti
Wanita sentiasa ingin mengetahuai bagaimana lelaki meluangkan sama dengan mereka. Wanita tidak mahu menanggung risiko memilih lelaki yang hanya tahu berseronok diluar bersama kawan-kawan semata-mata. Jika anda mampu meluangkan masa yang berkualiti untuk GurlzFriend anda ditambah lagi dengan komunikasi yang baik maka dia akan terus menjadi hak anda selama-lamanya.

4. Berbicara Hal Lucu
Kesah Lucu yang diceriakan dengan selamba merupakan satu penanda aras bahawa anda mempunyai sifar Humor. Wanita percaya, lelaki yang pandai mereka-reka cerita lucu bukan sahaja baik untuk mereka malah akan disenangi oleh kawan-kawan. Soo..dont be too serious bila berdampingan dengan GurlzFriend anda.

6. Ambil Hati Temannya
Wanita memang tidak boleh hidup tanpa kawan-kawan di sekelilingnya. Then, sebagai BoyFriend yang bijak anda haruslah pandai mengambil dan menjaga hati kawan-kawan Buah hati anda. Lagi pandai anda mengambil dan menjaga hati kawan-kawanya, anda adalah sangat istimewa dihatinya.

7. Lemparkan Senyuman Yang Manis
Senyuman adalah satu Sedekah Right?? Cuba bayangkan anda berada dalam situasi yang sangat tertekan dan seseorang bercerita masalah mereka. Sudah tentu anda akan berasa tertekan kan kan kan...?? Tetapi cuba ada seseorang yang membawa cerita lucu dan anda tertawa dengan senang hati sudah tentu masalah anda akan hilang. Jadinya...apabila bertemu dengan orang yang tersayang lemparkanlah senyuman yang paling manis, ikhlas buat dirinya kerana itu akan membuatkan dia lebih bahagia bersama anda.

8. Katakan Dirinya Cantik
Tiada wanita yang tidak sukakan pujian apatah lagi pujian itu datang daripada insan tersayang. Sekali sekala pujilah wajah GurlzFriend anda dan katakan wajahnya sangat cantik. Wajah adalah pandangan utama bila bertemu dan tidak hairanlah jika wanita begitu menjaga penampilan diri mereka sehingga sanggup berhabis ribuan ringgit demi untuk kelihatan cantik. Oleh itu, pujilah Teman wanita anda kerana itu akan memuaskan hati mereka dan membuatkan diri mereka lebih yakin.















Sunday, May 1, 2011

aPa GuYz bUaT TheN aPa Lak GuRLz FikiRKan...(^_^)

Assalamualaikum..kengkawan (^_^). Lama Dah tak update mY bLog yg coMel ne...hihihi..


Okay Guyz and Gurlz..,,
We are know ALLAH telah menciptakan lelaki dan wanita itu berbeza-beza..so Then fikiran dan tanggapan they all juga berbeza-bezalah. keNapa saYa kata macam tue?? J000mmmm baCa entry ne...( i read it at the magazine..i think its interesting then i rewrite it...)


DoNt EVeR Be LiKe This.....:P



1. BiLa kiTa MemutusKan PanggiLan KetiKa seDang BerbicaRa


Pandangan Lelaki : U know guyz, bagi lelaki memutuskan panggilan ketika sedang berbicara merupakan sesuatu yang normal i mean "biasa" kerana orang lelaki biasanya tidak suka untuk bercakap sesuatu yang remeh temeh. Bagi mereka, bercakap mestilah rasional serta berfakta.


Pandangan Wanita : How about Gurlz pulak ?? Helooww Guyzz..bila u buat macam tue gurlz akan anggap u adalah someone yang membosankan dan tidak bijak dari aspek komunikasi.


2. BerHubung DeNgan BeKas KeKasiH.


Pandangan Lelaki : For Guyz perkara sudah berlalu dan tiada apa yang perlu dipertikaikan lagi. Malah guyz juga mungkin menganggap bekas kekasih itu hanya sekadar kawan biasa...nothing more..and special..


Pandangan Wanita : Gurlz lebih beremosi kerana apabila kekasihnya menghubungi atau masih berhubung dengan bekas kekasih, Then gurlz akan beranggapan kekasihnya cuba untuk berlaku curang kepadanya dan ia merupakan satu perbuatan yang amat sukar untuk dimaafkan. Bagi Gurlz, kekasihnya harus bersikap jujur, memberi sepenuh tumpuan kepada dirinya dan tiada istilah "perkongsian". Sekali u Guyz menghubungi bekas kekasih, itu memberi petanda bahawa u guyz bukan lelaki yang setia.


3. BerBuaL DenGan RaKan WaniTa


Pandangan Lelaki : Bagi guyz, tiada salahnya kerana ia merupakan perkara biasa kerana mereka beranggapan  walaupun sudah ada teman wanita mereka masih memerlukan teman untuk berbual-bual. Perbualan juga mungkin tidak akan menjurus kepada soal perasaan kerana hanya sekadar kawan.


Pandangan Wanita : But for Gurlz kawan atau apa sahaja tanggapan kekasihnya, ia tetap mendatangkan rasa cemburu dihatinya. Bagi Gurlz, mula-mula mungkin sekadar kawan, tetapi lama-lama akan menjadi kekasih dan itulah yang kerap terjadi Right???? Bagi Gurlz juga, lebih baik mencegah daripada membiarkan ia berlanjutan. 


Soooo Then,,itulah dia perbezaan tanggapan lelaki dan wanita...walaupun ia melibatkan perkara yang sama namun cara pentafsiran itu tetap berbeza....sooo..all Guyz make sure u know well ur gurlzfriends agar mudah untuk anda mewujudkan keserasian dan kisah CINTA yang panjang dan Happy Ending (^_^)...


Tuesday, February 22, 2011

kEnApa kITa PeRLu sAyanG iBu kITa....??

assalamualaikum and salam 1 Malaysia kengkawan...(^_^)

Tengok tak cerita si Tanggang?? Malim Kundang??
Ingat lagi masa tonton cerita ne, memang geram tahap gaban dibuatnya. Mana taknya adakah patut dengan ibu kandung sendiri sampai hati nak menderhaka...Memang kesianlah anak yang macam ne. BTW, saya kat sini bukanlah nak celote tentang cerita c Tanggang or Malim Kundang tue..tapi pernah tak u guys and gurls terfikir kenapa kita perlu sayang ibu kita? Saya tahu ramai dari kita yang tak sedar kan...kan... u all shud tau kita sebagai anak ne besar tanggungjawabnya...

Untuk pengetahuan kengkawan semua banyak sebab why we shud love our mom,,

1. Coz our mom adalah insan mulia yang telah membawa kita semua ke dunia ini.
Haa...dalam perut bulat beso la tue kita
Bagaimana our mom bawa kita ke dunia ne?? haaaa...9 BULAN ibu kita mengandungkan kita semua. bayangkan dalam jangka masa yang lama tue ibu kita dengan sabar, kuat, tabah dan penuh kasih sayang membawa kita kemana sahaja. Dengan perut membulat tue ingat senang ke?? belum kena lagi dengan "kenakalan" kita menendang perut ibu kita. Sakit kot....Lain lagi proses mengidam. Bayangkan ibu kita muntah-muntah, tak lalu nak makan tapi semua tue ibu kita hadapi dengan penuh sabar dan perasaan kasih sayang terhadap kita anaknya yang bakal lahir ke dunia. Sampai hatikah kita nak mengecewakan perasaan ibu kita?? sanggupkah kita melihat dia bersedih dengan kejahilan kita??? u all fikirkan lah...tepuk dada tanya hati...

2. Ibu kita menjaga kita dengan penuh kasih dan sayang sejak kita baru lahir sehinggalah kita telah dewasa.

cinta seorang ibu kepada anak
Pernah tengok tak ibu kita menjaga adek kita..?? haaaa..mcam tue la juga ibu kita menjaga kita semasa kita bayi dahulu. Dengan penuh sabar melayani karenah kita yang macam-macam. Bangun tengah-tengah malam menyusukan kita, tukar lampin, dodoikan kita sebelum tido. Boleh dikatakan dalam waktu tido 8 jam tue ibu kita hanya tido 2 jam sahaja hanya kerana nak menjaga kita. Bayangkan...jika kita letakkan diri kita ini ditempat ibu kita...sanggup tak?? mampu kaa???? Blum plus lagi dengan penat lelah ibu kita mengurus pakaian, makan minum...lain-lain kebajikan. Plus lagi bila kita dah meningkat usia. Umur 3 tahun kita dah mula kaya dengan kenakalan. So, think wisely la guys, gurls...betapa bnyak dan besarnya jasa ibu kita dalam hidup kita ne.

3. Ibu kita akan selalu memenuhi apa jua kemahuan kita

anything
Bila dah meningkat dewasa sedar tak yang diri kita ne banyak ragam. Kalau boleh semua benda-benda high class kita nak cuba. Apa yang ada pada orang lain kita pon nak juga. Penah tak zaman-zaman remaja dulu u guys minta sesuatu benda yang boleh di katakan d luar kemampuan famly. Contoh mcm Handphone canggih ke, PS 2 ke, Motor enjen kuasa besar ke?? nak pasang cctv dalam bilik ke (mengarot kot)..yang penting high test punyala. Bila sebut sahaja benda yang u guys nakkan tue confirm ayah akan melenting sampai ke langit ke 7. Penah kan?? But how waz ur mom?? walau ayah u guys membantah dengan permintaan mengada-ngada korang tue tapi ibu kita dalam diam memberikan apa yang kita mahu. Ibu kita sanggup sorok-sorok kuarkan duit dari ayah kita yang garang semata-mata nak belikan barang impian kita tue. Macam kes anak perempuan, minta nak dibelikan barang kemas, katil satu set, pakaian lawa-lawa..fuhhh..Tapi ibu kita tetap akan mau memenuhi keinginan kita tue...right..haa...ingat senang ke nak jadi ibu??

4. coz our ibu selalu masak sedap-sedap untuk kita...

mommy's cook
Bila ditanya tentang masakan kegemaran 90% dari u all akan jawab "masakan ibu its my most favouritoo". Why mcm tue? Sebab sejak kita lahir sehinggalah kita dewasa kita makan masakan ibu kita. Ibu kita walau sakit, keja banyak takkan penah lupa dengan tanggungjawab sebagai seorang suri rumah (bagi ibu suri rumah full time). Bila kita kata "ibu nak makan laksa la" "ibu nak makan ayam la"..confirm malam tue juga ibu kita sedia kan untuk kita..betol kan..kan2...Then, cuba tngk pada anak-anak yang duk jauh dari family exmplenya yang dah keja, dah kawin org study jauh2 ke..bila  anak-anak ne balik kampung apa ibu kita buat?...apa yang ibu kita masak?? haa..dia masak makanan kegemaran kita kan..masak sebanyak mana lauk yang ada, klo boleh tiap2 hari ibu kita nak sumbat kita dengan makanan yang sodap. Thats why bila balik kampung je confirm "body membulat",...haaa...Its our IBU.

5. Sebab yang terakhir adalah sebab ibu kita sayangkan kita...

wajah mulus dan suci seorang ibu
Siapa ibu tak sayangkan anak...inikan pula manusia sedangkan binatang pun sayangkan anaknya juga. Tapi kes-kes pembuangan bayi yang melarat kini mereka ini tak layak disifatkan sebagai "ibu" tapi lebih layak di sifatkan sebagai binatang buas. Ibu kita akan berusaha bagi kegembiraan dan kebahagian kepada kita sama ada kegembiraan dari segi material, love, dan macam-macam lagi lah. Bila Ibu kita marah kita, tengking kita, cubit or pukul kita itu bukan bermaksud dia benci kita. Tapi itu tandanya dia sayang kita. Dia inginkan kita jadi anak yang soleh, tidak terjebak dengan benda or kelakuan syaitan. Cuba ingat balik pernah tak ibu korang masuk bilik korang tengah-tengah malam ne or time korang tertido kat mana-mana ke ibu korang dengan lembutnya mencium dahi korang. Betapa sayu dan hangatnya ciuman kasih dari seorang ibu kepada anaknya yang belum tentu membalas dan mengenang budinya. Itulah Ibu...apa yang dia lakukan untuk kita semua dia tidak pun memikirkan pembalasannya tapi kerana sayang dan kasihnya ibu kepada anak. 

say love for ur mom
Moral of the story....marilah we all guys and gurls betolkan kesilapan lalu kita...pada yang penah tertinggi suara, terjawab kata-kata ibu, terjeling kat ibu, termaki ibu and banyak ter-ter lagi la...jomm ramai-ramai memohom maaf pada our mom. I wonder la..kenapa dengan boyfriend and girlfriend boleh pula kita hantar mesej kata-kata " i love u cyg" "love honey" "sayang awak"....tapi penah tak kita terfikir dan hantar kata-kata sayang mcm tue kat ibu kita?? Kenapa yee dengan ibu kita tak boleh nak wat macam tue?? soo,, think la u guyss...Sebelum kita menyesal tak sudah...baik kita memperbetolkan kelemahan diri kita...


Saturday, February 19, 2011

teRciPtaNya CinTaKu BuAtMu KeKasiH...

Karena penyair selalu terpukau pada keindahan, 
Dibuatnya puisi seakan mampu mengabadikan rembang, 
Seakan mampu menjadikannya tembang. 

Tetapi senja tak pernah ragu pada malam, 
Diserahkannya segala jingga. 

Malam yang lembut datang perlahan, 
Menyelimuti senja dengan bintang-bintang.

Bila gerimis turun menyunting kala, 
Penyair dan langit berebut mencipta bianglala. 

Penyair mengabadikannya dalam bait, 
Tetapi langit adalah khazanah. 

Selalu menjadi guru ketika penyair kehilangan arah,
Ia menengadah, 
Berharap langit penuh tanda. 

Sebab di setiap keindahan,
Ada peta menuju kata.

Sebongkah matahari kupahat prasati, 
Dengan katakata yang merangkum sejumlah rindu dan hangat dekapan, 
Sejumlah cumbu dan hasrat membara. 
Aku bukanlah penyair, 
Apalagi langit senja. 
Tetapi, 
Dari setiap kata yang kumiliki, 
Kuciptakan untukmu matahari yang indah.

perasaan cinta dan sayang ada matahariku buatmu wahai sang kekasih...
such a beutiful poetry...i like it to much


Tuesday, February 1, 2011

haPPy ChiNesE nEw yEaR

Assalamualaikum kengkawan..(^_^)Here i want to write bout the latest festival we were going to celebrate soon
What is unique about our country Malaysia is populated by various tribes and nations.Each year we will celebrate the various festivals according to the nation and their people. We should be proud to be the son of Malaysia, who was born in the countrypeace without war. prosperity that we enjoy should we keep together for life its next-generation race.



To all Chinese people, happy Chinese new year and hopefully this year will bring good luck to us all ... we love malaysia




Tuesday, January 25, 2011

iN loVe wIth faceB00k

Assalamualaikum everyone...
Salam 1 Malaysia. Hope kengkawan ceria and dunt 4get to smile k....(^_^)

we "love" faceB00k...
Hmm..let me see...do u have a faceb00k?? 
Ofcoz...we do have it rite...we all have a faceb00k. Anyway im kind of curious why now facebook became to important among us? it is just for fun,,communication,,or only for westing ur free time and maybe theres alot of reason why we have faceb00k now a day. I cant deny faceb00k give many benifits to us. For an example, before i find out this thing, i mean faceb00k i've losed contact with my friends. Really..its to hard to find them in this big world even some people says "dunia nie kecil ja". But once i started use faceb00k..wow its make me easy to find them and even, I can get a new friends in da whole world. We really having fun using faceb00k..we can chat to others,,post anything we want,,shout out what in our mind and share alot of information and news....

a many week ago...we been shocked with a big news..i mean tottaly big news.."feceb00k will be close started January 15th...My God..i cant imagine what gonna be happen to all facebook users. The whole world stress bout this thing..!!! (include me??? of coz not (T_T)....hihi). But really....im seriously they cant do dat..why?? people will get upset..yaaaa...they gonna be BOMMM !!! u know wat i mean ritee..u the one of user. Hmmm.. anyway..just think positive k...if its true faceb00k will be closed...its fine..mybe theres a kind of reason why they do That. Besides,,im worried to see us became more and more "fanatic" using faceb00k..do u realise it..do you?? hmmm..i told u..yes u dont...when u wakeup in the greates murning what gonna first thing u do?? u open ur beloved faceb00k...rite...then..how many long u surf its...2 hours? urmm nop...3..?? nopp...more then its. So,,wheres da time for your study, to do ur homework, assignment, or maybe none of us neither go out from our room coz having fun with beloved bestfriend faceb00k..My God..im soo sick bout this.. ..There is a god and bad thing bout faceb00k. It is depend on us how we manage and control our self. As a student, we must balance between responsible and fun needs. Do first wat da prariority one after dat u can go for ur social life.

Last word from me.....choice is in ur hand...and changes is ur choice (^_^)

big smile for da right choices

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...